Å reise når en har stomi

Å reise når en har stomi er vanligvis problemfritt. Likevel kan det være klokt å planlegge litt.

Hensikt

Her er noen praktiske råd dersom du skal ut på reise når du har stomi.

Råd og tips

Tekst
Pass

Hvis du skal ut og reise, trenger du

  • pass
  • reiseforsikting
  • et gyldig Europeisk helsetrygdkort.

Reiseforsikring

Reiseforsikring dekker utgifter ved:

  • akutt uventet sykdom
  • akutt uventet forverring av kronisk sykdom som man har ved utreise som ellers ikke ville ha vært til hinder for reisen.

Hvis du for eksempel har uhelbredelig kreftsykdom eller er i behandling for kreft, kan behandlingen gi bivirkninger som gjør at du blir syk på turen. Dette dekkes ikke alltid av forsikringsselskapet, med mindre du har avtale på forhånd med legen din om at det var forsvarlig å reise. En bør derfor ha en legeerklæring på at det er forsvarlig å reise. Ta kontakt med aktuelt forsikringsselskap for å avklare hva som dekkes i det aktuelle tilfellet.

Helsetrygdkort

Hvis en skal reise i Europa, trenger en i tillegg til pass, et gyldig Europeisk helsetrygdkort.

Dette dokumenterer at en har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land + Sveits og Storbritannina på samme vilkår som landets statsborgere. Det er HELFO som utsteder kortet i Norge. En kan søke om Europeisk helsetrygdkort på følgende måter: Logg inn på Helsenorge med BankID. Hvis du ikke har BankID, må en ringe «Veiledning Helsenorge» på telefon +47 23 32 70 00.

Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon
Helsetrygdekort

På NORILCO (Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft) sin hjemmeside kan en lese om «Reisetips for stomi- og reservoaropererte».  Her finner du også informasjon om ulike hjelpemidler fra NORILCO. Nye medlemmer får tilsendt medisinsk attest på 6 språk, stomi/reservoarkort og WC-kort til bruk ved reiser.

Stomiutstyr

Lag en liste over det en bruker til daglig stomistell.

  • Regn ut antall poser/plater en normalt bruker, og ta med dobbelt så mange.
  • Klima og andre omstendigheter kan føre til ekstra forbruk.
  • Hvis en bruker lukket stomipose, ta med noen tømbare poser i tillegg. Disse kan være til god hjelp hvis det skulle oppstå diaré fordi de er enkle å tømme og en trenger da ikke å bytte posen så ofte.
  • Det kan også være nyttig å ta med ulike posestørrelser, for eksempel mindre poser til bading osv.
  • Et tips er å ta stomiutstyret ut av esken og pakke det i «ZIP- poser». Da tar det mindre plass i bagasjen.
En pose med penger
Stomiutstyr

Hvis en reiser på langtidsferie, kan det bli nødvendig å skaffe stomiutstyr lokalt. Det er enklest å ta med utstyr. De største leverandørene av stomiutstyr har utsalg i flere land. Vær oppmerksom på at refusjon på «blå resept» ikke gjelder i utlandet. En må da betale utstyret og ta vare på kvitteringen. Det må deretter sendes krav til HELFO om å få tilbakebetalt utlegget.

Hvis en er i varmere strøk, eller svært kalde områder, bør en lagre utstyret i romtemperatur, helst under 20 grader og frostfritt. Velg det tørreste rommet som er tilgjengelig til oppbevaring av stomiutstyr. Varme og kulde reduserer klebeeffekten og fukt kan redusere filterfunksjonen på stomiposen. Husk å beskytte stomiutstyret mot sollys, varme og kulde, også på bilferie.

Tegn på uttørking/dehydrering er: 

  • Tørste                                                      
  • Hodepine
  • Svimmelhet
  • Urin som er mørk på farge (konsentrert) og liten urinmengde
  • En kan kjenne seg svak
  • Noen får også raskere puls enn det som en vanligvis har

Når en oppholder seg i varmere strøk er det behov for ekstra væskeinntak på grunn av svette og lignende. Da må den væsken man taper bli erstattet ved å drikke jevnt utover hele dagen. Drikk gjerne vann. Husk at alkohol øker uttørkingen. Bruk derfor ikke alkohol som væskeerstatning.

Medikamenter skal være i originalemballasje med etiketten fra apoteket pålimt. Legen bør skrive ut en oppdatert medikamentliste på engelsk. Se også informasjon om legemidler på utenlandsreiser på Helsenorge sine nettsider: https://www.helsenorge.no/medisiner/medisiner-pa-reise/#medisinliste.

Reseptfrie medikamenter som kan være aktuelle å ha med i reiseapoteket er

tabletter eller mikstur for å stoppe diaré

Diagram

 

 

 

 

 

 

 

saltholdig/elektrolyttholdig pulver eller brusetabletter for å erstatte tap av disse på grunn av diaré og eventuelt svette. Pulveret eller brusetablettene kan blandes ut i vann, se bruksanvisning.

Tekst, tavle

 

 

 

 

 

 

En kan også lage en blanding av:

  • 6 teskjeer sukker
  • ½ teskje salt 
  • eventuelt 1 teskje bakepulver

Dette blandes i 1 liter vann (flaskevann hvis du er usikker på vannkvaliteten).

Smak til med litt sitron eller fruktsaft.

Ta med litt salt, sukker og bakepulver i bagasjen.

Skulle det oppstå matforgiftning er medisinsk kull å foretrekke fremfor stoppende medikamenter. Medisinsk kull trekker til seg bakteriene, slik at tilstanden går fortere over. Diskuter med lege eller stomi- og kontinenssykepleier hva som er aktuelt. Les bruksanvisninger. Dersom diaréen ikke går over i løpet av ett døgn, kontakt lege.

 

Flyreiser

Pakk stomiutstyr og eventuelle medikamenter i håndbagasjen. Unntaket er sakser, sprayflasker og væske (klebefjerner eller barrierespray, klebefjernerservietter, hudlotion, lukthemmer m.m.). Disse må legges i innsjekket bagasje. Ha derfor noen ferdig klipte poser/plater og det som trengs til skift under reisen, i en toalettmappe i håndbagasjen.

Ved bestilling av reisen kan man gi beskjed om ekstra håndbagasje.

En legeerklæring kan brukes som dokumentasjon på at en kan ha med medikament og stomiutstyr. NORILCO sine reisebevis på flere språk kan for eksempel også brukes i sikkerhetskontrollen for å dokumentere at en har stomi og har behov for ekstra håndbagasje.

Forslag til reiseerklæring (pdf)

Hvis det kreves kroppsvisitering i sikkerhetskontrollen, kan en kreve å få dette gjort av en person med samme kjønn i et egnet rom. Dette gjelder og dersom håndbagasjen må sjekkes.   

Ved lengre flyreiser kan det være at det produseres mer tarmgass enn vanlig. Dette kan til en viss grad forebygges ved at en unngår kullsyreholdige drikker døgnet før en reiser og under reisen. Tyggegummi og sorbitolholdige drops kan forårsake økt mengde tarmgass.

Hvis en har urostomi, kan det være til hjelp å kople til en leggpose med slange før en går på flyet. Denne kan koples til urostomiposen og festes på leggen med festebånd. På den måten har en litt mer tid på seg før en må tømme posen.

Det kan også være lurt å bestille sete nær midtgang og toalett.

Bading og badetøy

En person som står ved siden av en bademadrass

Illustrasjon: Marie Viola Fjelde

 

En kan bade med stomiutstyr. Noen velger å benytte en mindre pose ved bading/soling. Husk at filterfunksjonen noen ganger kan bli dårligere etter at posen har vært i vann. Klisterlapper til å dekke over filteret finnes i poseeskene til noen av utstyrsleverandørene. Ha eventuelt tilgjengelig ekstra stomipose.

Badetøy for kvinner

En foret badedrakt kan gi støtte og skjule posen og badedrakter med mønster på vil også bidra til at posen ikke vises. Det finnes bikinibukser med høyt liv. Noen foretrekker å bruke tankini (en lang topp) over bikinibuksen. En strandtunika eller «knytteskjørt» kan også være en god løsning.

Badetøy for menn

Mange bruker vanlig shorts eller badebukse. Det finnes fikseringsbind som kan benyttes over stomiposen som en forlengelse av en badebukse/shorts. Det fins også spesielle badeshorts med lomme til stomiposen.

Nettsider

Firma som lager badetøy og undertøy for stomiopererte

White rose Collection: www.whiterosecollection.com

Ostomy secrets: https://www.ostomysecrets.com/

Sporty living: http://www.sporty-living.dk/

Comfizz: https://comfizz.com/

CUIWEAR: https://cuiwear.com/

Organisasjon som kan gi tips og råd:

Norsk forening for stomi, reservoar og mage - og tarmkreft:  www.norilco.no

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert 23.09.2024