Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Utdanningsplan

Indremedisn

Utdanningsplanen gjelder for LIS-2 og -3 indremedisin, Helse Førde. Den er sist revidert 12.02.24 der de medisinske seksjonene på Nordford sjukehus (NSH) og Lærdal sjukehus (LSH) er lagt til som arena, jfr. godkjenning for 2 års tjeneste i generell indremedisin i gammel ordning. Målet med utdanningen er å gi nødvendig kunnskap om faget slik at de kan utføre dette på høyt nivå, og være godt forberedt til videre utdanning og yrkesutøvelse.

Generelt

Utdanningsplanen gjelder for LIS-2 og -3 indremedisin, Helse Førde. Den er sist revidert 12.02.24 der de medisinske seksjonene på Nordfjord sjukehus (NSH) og Lærdal sjukehus (LSH) er lagt til som arena, jfr. godkjenning for 2 års tjeneste i generell indremedisin i gammel ordning. Målet med utdanningen er å gi nødvendig kunnskap om faget slik at de kan utføre dette på høyt nivå, og være godt forberedt til videre utdanning og yrkesutøvelse. Det søkes å ivareta fagets målbeskrivelse gjennom systematisk teoretisk og praktisk undervisning, praktisk prosedyrelæring, supervisjon, veiledning og fortløpende klinisk virksomhet. Det er et mål å bruke og utvikle læringsmetoder som aktiverer mottaker, maksimerer læringsutbyttet og bidrar til tverrfaglig læring og teambygging.

Medisinsk avdeling, Helse Førde, er organisert på 3 lokalisasjoner, Lærdal, Nordfjordeid og Førde. Vurdering av elektive og akutte innleggelser på de ulike lokalisasjoner foregår hovedsakelig i Førde enten ved sentralisert vurdering av henvisninger av overlege innen de ulike spesialfelt, eller seleksjon av pasienter til øyeblikkelig hjelp innleggelse av vårt vaktteam. Kommuneleger kan, etter gitte kriterier, legge direkte inn ved NSH og LSH uten krav om konferering med LIS 2-vakta i Førde. Årlig er det ca 7000 innleggelser. Vi har som helhet ca 5000 dagopphold, hvor mesteparten er dialyse. I 2023 var det 15 912 polikliniske konsultasjoner i Førde, 6 837 ved NSH og 5 128 ved LSH, jfr. oppdaterte tall i søknadsskjemaet i Altinn.

Helse Førde, medisinsk avdeling, er godkjent for utdanning av LIS-2 og søker om godkjenning for spesialiteten LIS-3 indremedisin. Seksjonen i Førde fungerer som primærsykehus for ca 50 200 innbyggere og sentralsykehus for ca 110 000. NSH er lokalsykehus for ca 32 800 innbyggere, LSH for ca. 27 000.

Medisinsk sengeavdeling Førde

Denne er lokalisert i 8. etasje og har tre postar som er løst seksjonert.

Gruppe I: (14 senger) KARDIOLOGI/GERIATRI
Gruppe II: (16 senger) LUNGE/INFEKSJON og GASTROENTEROLOGI
GRUPPE III: (11 senger) NEFROLOGI/ENDOKRINOLOGI
Hematologiske pasienter i plassert i avdeling for kreft, blodsjukdommer og lindrende behandling.

Medisinsk overvåking og felles intensiv avdeling

Lokalisert i 2. etasje. Medisinsk avdeling disponerer ca 4 senger. Her ligger pasienter fra hele fylket som er avhengig av respirator, pressor, ustabile infeksjonspasienter, ustabile med GI- blødning, ustabile koronarpasienter.

Medisinsk poliklinikk

Lokalisert i 1. etasje. Inkluderer fagområda nefrologi, endokrinologi, gastroenterologi, kardiologi, geriatri, lunge- og infeksjonsmedisin og klinisk ernæringsfysiologi. Her utføres også de fleste inneliggende prosedyrene. I tillegg til inneliggende prosedyrer på egen avdeling utføres polikliniske konsultasjoner og tilsyn ved andre avdelinger.

Prosedyrer på med. pol

  • Ekko cor og TØE a-ekg
  • Pacemaker/ICD kontroller/telemonitorering Lang�dspulsregistrering .Pacemaker blir lagt inn av kardiolog på operasjon
  • Ph-måling
  • Gastroskopi med tilhørende intervensjoner
  • Koloskopi med tilhørende intervensjoner
  • PEG/PEJ Ascitestapping/-dren Ultralyd abdomen Ultralydveiledet leverbiopsi ERCP (utføres på røntgenavdeling)
  • Bronkoskopi med tilhørende prosedyrer
  • EBUS
  • Spirometri, LCTO
  • Gangtest
  • Pleuratapping/-dren
  • Lungebiopsi
  • Ergospirometri og bodybox.
  • Nyrebiopsi blir utført av radiolog med nefrolog tilstede.
  • Diverse endokrinologiske spesialundersøkelser

 Dialyseavdelinga

Denne er lokalisert i 4. etasje. Her utføres planlagte dialyser mandag til og med lørdag. I tillegg er det satellitdialyse på lokalsjukehusa både på NSH og LSH.

OVERLEGEBEMANNING og LIS 3 Førde pr. januar 2024:

KARDIOLOGI: 4 kardiologer, 1 kardiolog som driv mest med geriatri. 2 LIS 3
LUNGE: 2 lungeleger, 2 konst. overleger (1 av disse i PhD-stilling 50%), 2 LIS 3.
GASTRO: 2,75 gastroenterologer, 1 konst. overlege, 2 LIS 3 NEFRO: 2 nefrologar, 2 LIS 3 ENDOKRINOLOGI: For tida endokrinolog i 20 % fast stilling, supplert med vikarer. GERIATRI: 1 kardiolog 80 % med særlig interesse for og kompetanse innen geriatri. Driv eldremedisinsk poliklinikk i tillegg til drift av 6 senger. Tett samarbeid med geriater fra Haraldsplass Diakonale sykehus. 2 LIS 3 under utdanning.
Akutt- og mottaksmedisin, AMM: 1 spesialist (i tillegg spesialist i gastroenterologi og indremedisin)
INFEKSJONSMEDISIN: 1 LIS 3 under utdanning 2 år på Haukeland universitetssjukehus fra mars 2024. Pr. i dag ikke tilsett overlege i infeksjonsmedisin, men jobbar med å rekruttere.

I overlegegruppa er 11 spesialister i indremedisin eter gammal ordning. 1 LIS 3 har starta utdanning i indremedisin januar 2024.

UTDANNINGSKANDIDATER (LIS 3): Medisinsk avdeling i Førde har godkjenning for LIS 3 i kardiologi, gastroenterologi, lunge og nefrologi. Vi har starta å utvikle spesialiteten AMM med eige 6-delt vaktsjikt.

LIS-stillinger

Medisinsk avdeling i Førde har 10 LIS 2 i døgnkontinuerlige vaktrotasjon og 10 under videre utdanning som LIS-3 i ulike spesialiteter. Vaktdøgnet er delt opp slik at en LIS 2 har vakt på dagtid og en på nat. LIS som tar over vakt på ettermiddagen har fri før og eter vakt. AMM-vakta jobbar 08 – 20.30 mandag – torsdag, 08 – 18 fredag og 09 – 16 i helg. Dette som ledd i overordnet faglig og logistisk styring av akuttmottaket og er en del av utdanningen i akuttmedisin (LIS-2/3 indremedisin) og AMM.

POSTFORDELING: LIS 2 roterer 1. februar og 1. september for å sikre tilstrekkelig indremedisinsk tjeneste (FIM) på de ulike fagområdene. Vi har avtale om 3 mnd rotasjon til kreftavdelingen hvor helseforetakets hematologer er organisert for å fylle læringsmålene i hematologi. LIS-3 jobber stort sett i sitt valgte spesialfelt, men deltar i generalisert vakttjeneste. LIS 3 indremedisin får dypere tjeneste på sengepost og poliklinikk for å sikre gjennomføring av læringsmåla.

VAKT: Vi har tresjikta vaktsystem med LIS-1, LIS-2 og overlege. LIS-1 og 2 har aktiv vakt hele døgnet og vaktdøgnet er delt i 2. Overlege har aktiv vakt 08.00 til 16.00 og 18.00 til 22.00 og deltar på visitt hver kveld bortsett fra i helgene. LIS-2 på vakt tolker EKG for alle ambulansene i hele fylket. STEMI blir sendt rett til Haukeland for primær PCI. Typisk NSTEMI blir stabiliserte og sendt videre til Haukeland dagen eter. LIS-2 på vakt kan konfereres ved usikkerhet rundt innleggelser ved sykehusene på Nordfjordeid og Lærdal og i Førde. Nye LIS får følgevakter eter behov i starten.

Overlegene har generalisert bakvakt. Erfarne LIS-3 kan delta under supervisjon i dette vaktsjiktet eter individuell vurdering. Videre vil erfarne LIS kunne delta i bakvakt på våre 2 andre lokasjoner på Eid og Lærdal med tet beslutningstøtte fra overlegebakvakten i Førde.

Overlegevakten krever stor breddekompetanse og erfaring. Rent formelt krever avdelingen at man må inneha enten spesialiteten i indremedisin, kardiologi eller AMM for å kunne delta her på selvstendig grunnlag.

Seksjonen på NSH har 16 senger, der 3 er overvåkningssenger, poliklinikk og dialyse. Der er 4 faste overleger som har spesialisering innen indremedisin, kardiologi og gastroenterologi, eter hvert vil en av legene også få godkjenning som lungespesialist. Seksjonen har 6 LIS 1 og periodevis 1 ALIS i tillegg.

Seksjonen på LSH har 14 senger, der 2 er overvåkningssenger, poliklinikk og dialyse. Der er 3 faste overleger med spesialisering innen indremedisin, kardiologi og gastroenterologi, 5 - 6 LIS 1 og periodevis 1 ALIS i tillegg. Både NSH og LSH har akuttfunksjon som beskrevet over, men intensivtrengende pasienter blir innlagt i Førde

Når det gjelder de ulike læringsmål innen feltet vil disse i all hovedsak dekkes gjennom tjeneste i egen avdeling, men og i samarbeid med andre, jmfr hematologiske læringsmål / intern fagavtale med kreftavdelingen, og læringsaktiviteter knyttet til nevrologiske (f.eks. akute hjerneslag på vakt i motak / delta sammen med nevrologisk vakteam), og radiologiske problemstillinger i postarbeidet og på vakt.

Utdanningstiden for LIS-2 er normert til 3 år. Kandidaten vil rotere mellom de ulike poster internt i avdelingen. I denne perioden skal de delta i avdelingens vaktsystem for å dekke læringsmålene i akut indremedisin.

De første 2 år vil LIS ha fordelt sin tjeneste på 6 mnd mellom hjerte, lunge/infeksjon, gastroenterologi og nyre/endo. Vi har etablert en egen rotasjon på 3 mnd til hematologiske seksjon som er organisert under kreftavdelingen. LIS vil der delta i eget vaktsjikt. I løpet av den tiden de er på de ulike seksjoner skal de tilstrebe å fylle de læringsmål som er tilknyttet fagfeltene ved postene gjennom egenstudier, kurs, supervisjon, klinisk erfaring og veiledning.

Det siste året av tjenesten vil det setes søkelys på mer komplekse akutt-/intensive og polikliniske problemsstllinger. Dete året vil LIS ha tjeneste på MIO i 3-6 mnd. Det resterende vil benytes til poliklinisk tjeneste og evt restjeneste i de øvrige fagfelt.

Når dette er gjennomført er det aktuelt å gå videre med LIS-3 der vi har tilbud.

Avdelingen har søkt om godkjenning innen spesialiteten indremedisin og AMM. Disse spesialiteten kan, etter vår vurdering, utløses i sin helhet ved tjeneste ved vårt sykehus. En av disse spesialiteten er et krav for å delta i generalisert bakvakt på selvstendig grunnlag i tillegg til kardiologi.

For de som ønsker å utdanne seg videre med mål om å bli spesialist i Indremedisin er normert utdannelsestid, som for de andre spesialiteter, 6.5 år totalt. Dvs normert tid er 2 år eter endt LIS-2 indremedisin for å fullføre spesialiteten. For å oppnå læringsmålene innen blodsykdommer blir det lagt opp til 3 mnd. tjeneste i kreftavdelingen, tilsvarende tid som for LIS-2.

Ved oppstart skal LIS få utnevnt veileder innen 2 uker. Vedkommende får ved oppstart
muntlig og skriftlig introduksjon, og tildelt en kompetanseplan i kompetansportalen som veileder kandidaten gjennom de bestemmelser som gjelder for arbeidsplassen og den faglige utvikling.

INDIVIDUELL UTDANNINGSPLAN: Ved tilsetting har leder ansvar for at det utarbeides en individuell gjennomføringsplan/utdanningsplan som viser hva LIS skal gjennomføre av læringsmål på de ulike arena. Den individuelle planen skal signeres av LIS, veileder og leder.

SUPERVISJON: Vi er en liten og hektisk avdeling med tett samarbeide mellom LIS og overlege. Overlege eller konstituert overlege, er oftest med på previsitt og deltar i visittgang så langt det er behov. Mesteparten av tida er det tet samarbeid og supervisjon utover dagen på post, poliklinikk og vakt. Vi har innført elektronisk kurve (Meona) og tavlemøte på alle poster på medisinsk avdeling.

VEILEDNING: Alle LIS får tildelt veileder ved jobbstart. LIS og overlege må avtale veiledningssamtaler x 1 pr. mnd., min. 10 pr. år. I utgangspunktet er det avsatt tid mellom kl 08.30 og 09.30 til dette annenhver fredag. Dette skal overvåkes gjennom dokumentering og registrering i kompetanseportalen. Helse Førde har obligatorisk todagers veiledningskurs for leger som er veiledere for LIS 1-3. Det er utviklet egen gruppeveiledning for LIS på tvers av avdelinger i foretaket som alle får tilbud om å delta i.

FAGLIG FORDYPING: LIS-2 og -3 har avsatt i snitt 4 timer faglig fordypning/uke som del av oppgaveplanen. Timene blir samlet på hele dager for å gi best mulig utbytte av fordypingen. LIS får erstattet dagene om de må jobbe på oppsatte dager. Det blir lagt vekt på at LIS for frigjort tid også til gjennomføring av anbefalte kurs.

LITTERATUR: Medisinsk avdeling har tilgang til universitetsbiblioteket i Bergen og derigjennom oppdatert litteratur og tidsskrifter. Sykehuset har avtale med NEL. Avdelingen har tilgang til diverse lærebøker og internasjonale nettressurser der hvor seksjonene oppgir behov. Alle har tilgang til helsebibliotekets ressurser. Vi bruker Haukeland Sjukehus si metodebok i tillegg til enkelte egne prosedyrer.

For å oppfylle måloppnåelse vil LIS evalueres fortløpende i det kliniske arbeidet. Det er på bakgrunn av Helsedirektoratets veileder i kompetansevurdering pågående arbeid for å bygge kompetanse på ulike evalueringsmetoder som gjøres kjent for LIS og veileder. Supervisjon og individuell veiledning er hovedfokus for den formative vurderingen, og det er etablert evalueringskollegium der spesialister samles for systematisk summere LIS legens kompetanse underveis i utdanningsløpet.

I praksis vil vurderingen av utdanningskandidatene følge følgende rammer:

  1. Utdanningskandidatene skal sende inn oppnådde læringsakativiteter fortløpende til supervisør/veileder.
  2. Veileder/supervisør vurderer om de har godt nok grunnlag for å kunne godkjenne læringsaktiviteten.
  3. Ved tvil om læringsaktiviteten kan godkjennes må dete diskuteres i evalueringskollegium. Veileder har ansvaret for å gi tilbakemelding til kandidaten om læringsaktiviteter som ikke ble godkjent og hva som må gjøres for å få godkjenning.
  4. Når alle læringsaktiviteter er oppnådd sender kandidaten læringsmålet til godkjenning hos leder, evt. til veileder som kan godkjenne på vegne av leder.

INTERNUNDERVISNING:

Generelt

Avdelinga skal gjennomføre alle læringsmål i løpet av 3 år for LIS 2, og ytterligere 2 år for LIS3. Dette er kravet for å fylle spesialiteten. Mesteparten av læringsmålene vil være helt avhengige av selvstudium og klinisk praksis justert eter individuelle behov i samråd med veileder. Når det gjelder undervisningsplanen er denne delt opp i flere nivå for å søke å fylle de ulike behov i spesialiteten, men også for å dekke behovene for LIS-1 og avdelingens behov for resertifisering av overleger innen fagets ulike deler, spesielt akuttmedisin. Vi vil søke å dra veksler på de som nettopp har vært på kurs som får et umiddelbart ansvar for å fremlegge presentasjoner fra disse i avdelingen i etterkant av gjennomført kurs.

Internundervisningen skjer i forlenging av morgenmøtet. Alle LIS som er på jobb, også LIS som hat vakt og påtroppende så langt mulig. De fleste overleger deltar. Den avholdes mandag, tirsdag, onsdag og torsdag kl. 08.15 til 08.45. (120 minut i uka) sammen med legene på NSH og LSH via Norsk Helsenett. I tillegg avholdes temauker som har høyere timetall enn det normerte i bl.a ABC-medisin, Intensivmedisin, praktiske prosedyrer og UL. Vi har og etablert fast fasilitert simulering av HLR og ABC-problemer med CRM kompetanse for vaktteamet sammen med akuttmottak-, poliklinikk- og postsykepleiere. Videre har vi faste møter i lunsjen på mandag og onsdag til faglig og etiske diskusjoner om inneliggende pasienter. Legene på NSH og LSH kan koble seg opp i disse møtene for løpende gjennomgang av egne pasienter. I tillegg kommer sykehusets fredagsmøte kl 08.00 til 08.45 annenhver fredag.

Selve undervisningsplanen er stratifisert i 3 deler for å fylle behovet til LIS-1, LIS-2, LIS-3 og resertifisering av overleger, samt at de ulike tema har ulik forventning til kompetansenivå. Detaljene i undervisningsplanen er beskrevet i en XL-oversikt som til enhver tid holder orden på detaljene omkring tema og tidspunkt.

LIS 3 indremedisin vil i tillegg følge andre spesialiteter sine undervisninger i sammenheng med rotasjon på lunge, hjerte, nyre og gastro m.m.

Nivå 1 (Akuttmedisin):
Denne avholdes på mandager kl 08.15 - 08.45. Her settes det opp basale indremedisinske tema, og tema som er sentrale innen akuttmedisinen. Disse tema vil roteres i løpet av 1 år og skal søke å dekke deler av læringsmålene for LIS-1 samtidig som de oppdaterer LIS-2, LIS3 og overlegene innen sentrale akuttmedisinske tilstander innen faget. Her vil også sentrale akuttmedisinske prosedyrer som krever regelmessig gjennomgang demonstreres, f.eks simulering av tiltak ved respirasjonssvikt og behandling av dette med NIV, sjokkbehandling, avlesning av pacemakere og andre tema som krever MTU kompetanse. Det skal være fokus på simulering og samtidig demonstres kommunikasjon eter prinsippet for "4 gode vaner". F.eks vil det ved symptomrettede tema søkes å benytte seg av fasilitert undervisning hvor det gjennomføres simulert diagnostiske intervju. Det skal da sendes ut kjernepensum til kollegiet på forhånd som alle skal sete seg inn i. Fasilitator skal være erfaren og kjent med teorien og prinsippene for dette og tilrettelegge for et trygt læringsmiljø. Videre har vi fasilitert simulering av HLR og ABC-medisin på fredager

Nivå 2 (Generell indremedisin):
Denne avholdes på tirsdag til torsdag kl 08.15 - 08.45. Her settes det opp de tema som skal til for å fylle de øvrige læringsmålene i spesialiteten. Disse roteres i løpet av 3 år. Videre har vi regelmessige litteraturmøter hvor det presenteres artikler fra de store tidsskrift; NEJM, JAMA, BMJ, Lancet og Annals of Internal Medicie, samt at vi rapporterer artikler med høy rating fra pyramidesøket via McMaster og vurderinger fra «Practice Changing Updates» på UpToDate.

Nivå 3 (Målrettede kurspakker med eventuell hospitering):
Deler av læringsmålene krever mer konsentrerte pakker for å oppnå tilstrekkelig intensitet i læringen. Dette gjennomføres med ulike kursuker som fyller en spesifikk funksjon innen læringsmålene, men også for sertifisering og resertifisering av avdelingens leger innen sentrale deler av akuttmedisin.

Eksempler på fokusuker er;  

  • ABC uke
  • Intensivuke
  • Nevrouke
  • Hematologiuke
  • UL hjerte/thorax
  • UL abdomen/u.eks

Kliniske læringsmål LIS-2 indremedisin

Alle læringsmål innen LIS-2 indremedisin kan oppnås i Helse Førde gjennom supervisert praktisk arbeid, intern rotasjon, veiledning, gruppeveiledning, selvstudier, undervisning og interne og eksterne kurs.

Kurs LIS-2 indremedisin

Kurs tilrettelegges sammen med leder gjennom utdanninga

  • Akuttmedisin
  • Hjertesykdommer, inkl EKG og ekkokardiografi
  • Lungesykdommer
  • Fordøyelsessykdommer
  • Nyresykdommer
  • Infeksjonssykdommer
  • Endokrinologi
  • Blodsykdommer
  • Geriatri

Prosedyrer LIS-2 indremedisin Alle nødvendige prosedyrer kan gjennomføres i Helse Førde.

Prosedyrer LIS-2 indremedisin

Prosedyre Utførast under supervisjon Utførast sjølvstendig
Utføre og tolke orienterande ekkokardiografiske undersøkingar 50  
Utarbeide og tolke arbeids-EKG 25  
Utføre og tolke mikroskopi av blodutstryk 30  
Utføre taking og tolking av lumbalpunksjon (minimum halvparten på pasient, resterande påpasient eller simulator) 10  
Tolke spirometri 30  
Delta i trombolysevurderingar ved akutt hjerneslag 5  
Utføre taking og tolking av arterielle blodgassar   100
Utføre elektrokonverteringar 5  

Kliniske læringsmål LIS-3 Indremedisin

Alle læringsmål innen LIS-3 indremedisin kan oppnås i Helse Førde gjennom supervisert praktisk arbeid, intern rotasjon, veiledning, gruppeveiledning, selvstudier, undervisning og interne og eksterne kurs.

Kurs LIS-3 Indremedisin

Kurs tilrettelegges sammen med leder gjennom utdanninga 

  • Akuttmedisin 
  • Hjertesykdommer, inkl EKG og ekkokardiografi
  • Lungesykdommer
  • Fordøyelsessykdommer
  • Nyresykdommer
  • Infeksjonssykdommer
  • Endokrinologi
  • Blodsykdommer
  • Geriatri

Prosedyrer LIS-3 indremedisin

Alle nødvendige prosedyrer kan gjennomføres i Helse Førde.

Prosedyrer LIS-3 indremedisin

Prosedyre Utførast under supervisjon Utførast sjølvstendig
Utføre og tolke orienterande ekkokardiografiske undersøkingar   50
Utarbeide og tolke arbeids-EKG   50
Utføre og tolke orienterande ultralydundersøkingar av abdominalorgan 15  
Utføre og tolke orienterande ultralydundersøkingar av nyrer/urinvegar 15  
Utføre og tolke gastroskopi 30  
Utføre og tolke mikroskopi av blodutstryk 50  
Taking og tolking av beinmarkgsaspirasjonar (minimum halvparte på pasient, resterande på pasient eller simulator) 10  
Ultralydreittleia scitestapping 5  
Taking og tolking av lumbalpunksjon   10
Trombolysevurderingar ved akutt hjerneslag   5

 

Størsteparten av læringsmåla i FKM oppnås gjennom klinisk praksis, f.eks. vil etisk refleksjon måte utvikles gjennom deling av erfaringer knyttet til aktuelle pasientkasus. Felles regional kompetanseplan blir tildelt alle LIS 2 og 3. Tema omkring etikk, forskningsforståelse, pasienttrygghet/forbedringsarbeid, ledelse/systemforståelse, kommunikasjon/pasient- og brukermedvirkning og lovverk blir, i tillegg til klinisk praksis, belyst i form av kurs arrangert nasjonalt, regionalt og lokalt.

Avdelingen har avsatt tid til diskusjonsmøter i lunsjen på mandager og onsdager hvor etiske og juridiske forhold ofte diskuteres opp mot pasientbehandlingen. Forskningsforståelse er ofte et integrert tema ved litteraturmøter i avdelingens internundervisning. Videre har vi regelmessige avdelingsmøter hvor avvik gjennomgås og ses i lys av kvalitet- og pasientsikkerhet. Vi har eget pasientsikkerhetsutvalg som overvåker og videreutvikler pasientsikkerhetsprogrammet, men og ser på egne forhold ut over dette, f.eks. knyttet til drift, samarbeid og pasientilfredshet. Avdelingen har og egne samarbeidsmøter med kommunehelsetjenesten (bl.a. PKO), men også med interne samarbeidspartnere. LIS deltar i lokale og regionale forbedringsarbeid knytt til programma for pasientrygghet, arbeid med antibiotika styring og kvalitetsregister m.m, men også til prosjekter knyttet opp mot lokale behov i foretaket. Fag- og utviklingsavdelinga i Helse Førde har medansvar for at LIS får gjennomført læringsaktiviteter knytt til FKM.

Foretaket gjennomfører obligatorisk veilederutdanning for å heve kompetanse omkring dette knytet opp til tema som ligger under FKM som etiske og juridiske problemstillinger. Videre ble det i 2021 utdannet egne overleger, og etablert obligatorisk gruppeveiledning for LIS med søkelys på FKM-tema. Der gjennomgår man alle tema under FKM i veiledningsperioden. Høsten 2021 etablerte foretaket eget kommunikasjonskurs etter modell for «4 gode vaner». Det er utdannet 8 lokale instruktører (overleger) som avholder kommunikasjonskurs for LIS og annet aktuelt helsepersonell i foretaket.

Helse Førde har en pågående satsning på fasilitert læring i foretaket, og metoden brukes og skal videreutvikles innen simulering, men og observert læring i klinisk praksis. Det er etablert egen fasilitatorgruppe for læring på tvers av avdelingene. Mange av temaene som er aktuelle for metoden er knyttet til FKM, bl. a kommunikasjonsmetoder. Regionalt har Helse Vest utviklet et eget basiskurs over 2 dager innen FKM som er obligatorisk for LIS, og til slut må LIS gjennomføre aktuelle e-kurs og oppfordres til å gjennomgå podcasts i FKM som tilbys av Helse Midt.

UTDANNINGSUTVAL 

Torgeir Finjord, Utdanningsansvarlig overlege, spesialist i indremedisin, 
AMM og fordøyelsessykdommer 

LIS 2 Eirik Søreide, Tiril Holmås 

Vi legger opp til revisjon av utdanningsplan i februar hvert år. Vi samarbeider om 
undervisningsprogram. 

Som LIS 1 skal alle ha gjennomført FKM-LM-13 vedr. forskingsprotokoll, lovverk og forskingsetikk. Forskning er eget tema i gruppeveiledning for LIS 2/3. Det blir tilrettelagt for at LIS-2 og -3 får delta i kvalitetsutviklingsarbeid og forskning som del av Helse Førde sitt arbeid, eller som deltaker i forskingsgruppe initiert av andre foretak. Medisinsk avdeling har lang erfaring med deltakelse i medikamentstudier. Flere  overleger har vært medforfatere i ulike forskningsprosjekt, f.eks. innen infeksjonsmedisin og gastroenterologi. For tiden har vi LIS 3/konst. overlege i PhD-løp 50 % i samarbeid med lungeavdelinga på HUS. 

Avdelingen fokuserer nå på fasilitert simulering innen flere av læringsmålene, spesielt innen ferdighetstrening. For det første satser vi på utdanning av fasilitatorer både blant overleger, men dette tilbys også LIS-2/-3. Det er etablert simulert læring av kommunikasjonsteknikker og vi simulerer innen HLR og ABC-medisin sammen med andre yrkesgrupper. Planen er å øke simulering som læringsmetode på alle fagets felt for å øke kompetansen til LIS før man appliserer prosedyrer på pasientene, men og for vedlikehold der hvor prosedyreraten er mindre hyppig.

Vi har lokalt avdelingstillitsvalgt for LIS og overleger og de informeres om disse ved 
ansetelse. 

Nærmeste ledere: 

  • Hildur Thingnes, Førde
  • Hilde Manseth Bjørhovde, Nordfjordeid
  • Hrafnhildur Elvarsdottir, Lærdal

Utdanningsansvarlig overlege: Torgeir Finjord

Du kan skrive ut utdanningsplanen her.

Sist oppdatert 12.05.2025