Utdanningsplan
Psykiatri
Helse Førde har samorganisert tjenester for psykisk helse for voksne og tverrfaglig spesialisert behandling (TSB). Dette vil avspeile seg i utdanningsplanene våre for psykiatri og spesialistutdanning innen rus- og avhengighetsmedisin Vi meiner slik samorganisering vil stimulere til å lære LIS å forstå rus-lidelser og psykiske lidelser som tilstander som skal ha samtidig fokus både i utredning og behandling. Jf ROP-retningslinja. Helse Førde har utdanningsveksemd for LIS ved Psykiatrisk klinikk (PSK) i Førde, ved Indre Sogn Psykiatrisenter (ISP) i Sogndal og ved Nordfjord psykiatrisenter (NPS) på Nordfjordeid.
Psykiatrisk Klinikk Førde PSK har øyeblikkelig hjelp ansvar for hele Helse Førde regionen (110 000 innbyggere). Det er årlig rundt 800 innleggelser, hvor mindre enn 20% er tvangsinnleggelser. Om lag 20% av pasientene er over 65 år. DPS Døgn døgn Førde/Tronvik og poliklinikkene i Førde/Florø, har lokalsykehusansvar for Sunnfjord regionen og ytre Sogn (52 000 innbyggere).
PSK har 239 årsverk, 13 overlegehjemler, 6 LIS 3 hjemler og 4 LIS 1. Har 5 sengeposter. Fire av sengepostene ligger i Førde: Akutt døgn, DPS døgn Førde (intermediær), DPS psykose og Tryggleikspost.
Psykiatrisk Klinikk har allmennpsykiatriske poliklinikker i Førde og Florø, med felles seksjonsleder lokalisert i Førde. Hvert semester mottar Psykiatrisk Klinikk 6 medisinstudenter i klinisk praksis fra UIB.
Akutt døgn
Akutt døgn er ein av fleire seksjonar i Psykiatrisk klinikk og har 15 sengeplassar. Vi tilbyr akutt behandling til pasientar heile døgnet. Vi tek imot pasientar til både frivilleg behandling og behandling under tvang. Akutt døgn er ein lukka akuttpsykiatrisk sengepost for heile Sogn og Fjordane. Akuttposten har beredskap heile døgnet og gjev akuttpsykiatrisk hjelp til personar over 18 år. Personalet er tverrfagleg samansett.
DPS døgn Førde
DPS døgn allmenn i Førde har 15 plassar og er distriktspsykiatrisk senter (DPS) for kommunar i Sunnfjord og ytre Sogn. Vi tilbyr behandling av psykosar, depresjonar, bipolare lidingar, angstlidingar og eteforstyrringar med meir. DPS døgn tek imot pasientar til både frivilleg og tvunge psykisk helsevern. For å bli søkt inn til DPS døgn må pasienten kontakte fastlegen, eller bli tilvist frå psykiatrisk poliklinikk eller andre avdelingar i Helse Førde.
DPS døgn psykose
DPS døgn psykose er ein åpen sengepost, med 8 sengeplassar, for pasientar over 18 år som er tilhørande i Sunnfjord og Ytre Sogn. Vi tilbyr utredning, behandling og rehabilitering/re-etablering av personar med psykoseliding til både frivillig og tvunge psykisk helsevern. For å bli søkt inn til DPS døgn psykose må pasienten kontakte fastlegen, eller bli tilvist frå psykiatrisk poliklinikk eller andre avdelingar i Helse Førde. Personalet ved sengeposten er tverrfagleg samansett.
Tryggleik
Lokal tryggleikspost er ein lukka sengepost, med 3 døgnplassar for pasientar over 18 år. Vi tek imot pasientar som har behov for større grad av tryggleik og rammer enn det er ved vanlige døgnpsykiatriske einingar, òg pasientar som har dom på overføring til tvunge psykisk helsevern. Hovudvekta av pasientane har psykoseliding, men vi tek òg imot andre pasientgrupper. Det er integrert poliklinikk i sengeposten, FACT-tryggleik som følger opp aktuelle pasientar etter utskriving. Personalet ved sengeposten/poliklinikken er tverrfagleg samansett.
Vaksenhabiliteringa
Vi er ei ambulant spesialistteneste i Sogn og Fjordane. Vi yter tenester til menneske over 18 år med funksjonshemming som følgje av medfødt/erverva skade eller sjukdom, som medfører kognitive og åtferdsmessige funksjonsproblem. Menneske med utviklingshemming og autismespekterforstyrring som har i tillegg åtferdsproblem eller psykiske lidingar, er vår prioriterte målgruppe.
DPS dag
Allmennpsykiatrisk poliklinikk lokalisert i Førde og Florø. På poliklinikkane har vi mellom anna kompetanse innan kognitiv/metakognitiv terapi, psykodynamisk behandling, emosjonsfokusert terapi, traumebehandling, og mentaliseringsbasert terapi. Ruskonsulentar kan hjelpe deg som har eit rusproblem eller som er i ferd med å utvikle rusproblem, og gjev også rettleiing og støtte til pårørande. Konsultasjons-/liaisonpsykiatri: Avdelingen har om lag 150 tilsyn på somatiske avdelinger ved Førde Sentralsykehus.
Indre Sogn psykiatrisenter
Indre Sogn psykiatrisenter er eit moderne distriktpsykiatrisk senter som gjev tenester til 7 kommunar i Indre Sogn. Geografisk er vi lokalisert i Sogndal kommune. Populasjonen i disse kommunene er omtrent 27 000 mennesker. De psykiatriske sykehusfunksjonene som er knyttet til ISP ligger ved Førde Sentralsjukehus, og omfatter akuttpost, sikkerhetspost og poliklinisk habiliteringsteam (voksenhabilitering). Det er ein rusinstitusjon på Nordfjordeid som også har sykehusfunksjoner. ISP er i sin helhet lokalisert ved Rutlin i Sogndal. I samme lokaler ligger også Sogndal BUP.
ISP døgn
Sengepost for psykiske lidingar og ROP pasientar, 13 senger derav ei brukarstyrt. Det blir gjeve tilbod innan psykoselidingar, stemningslidingar, angst, personlegdomforstyrringar, rus og akutt krisehandtering. I snitt er fordelinga om lag 50/50 mellom psykoselidingar og andre psykiske lidingar. Senteret er godkjent for tvang i og utan døgnopphald. Ved sengeposten er et tilsett 1 årsverk overlege, 1 årsverk LIS, 1 årsverk psykologspesialist og 0,5 1 Følsomhet Intern (gul) årsverk sosionom. Miljøpersonalet ca 20 årsverk er tverrfagleg samansett og dei fleste har relevant vidareutdanning.
ISP dag
Generell/allmennpsykiatrisk poliklinikk. Utredning og behandling for heile spekteret av psykiske lidingar. Behandling med psykoforma, psykodynamisk terapi, kognitiv terapi og støtteterapi. TSB team som følgjer opp pasientar med rusproblem, deira pårørande og kommunalt hjelpeapparat.
Alderspsykiatrisk team
Ansvar for utredning og behandling av alderspsykiatriske problemstillingar. Tilbyr også rettleiing og undervisning til pårørande og kommunale samarbeidspartar. ISP, dag er fullintegrert og har ei tverrfagleg behandlargruppe med psykiater, LIS, psykologspesialistar, psykologar , spesialkonsulentar rus og høgskuleutdanna personell med relevant vidareutdanning.
Ambulant psykose og rehabiliteringsteam
Har ansvaret for utredning, behandling og re/habilitering av langvarig sjuke med alvorlege sinnslidingar utanfor institusjon. Jobbar utprega ambulant og har tett samarbeid med pasientar, pårørande og kommunalt hjelpeapparat i dei 6 kommunane i vårt opptaksområde. Ambulant team har tilsett 0,5 psykiater, 1 spesialist i rus og avhengigheitsmedisin, 2 psykologspesialistar og 2.2 årsverk miljøterapeutar. DIPS/telefon/video for alle terapeuter 5 dager i uken. Ambulant team/ISP har 2 psykiatriske sykepleiere og 1 barnevernspedagog.
Nordfjord psykiatrisenter
Opptaksområdet har i underkant av 30 000 innbyggere bosatt i tre kommuner i Nordfjord og nordre del av Kinn kommune. Senteret har tre seksjoner, Seksjon dag, Seksjon rus og Seksjon døgn. Senteret har fire hjemler for overlege og fire for LIS 3. Senteret tar hvert semester imot to medisinstudenter fra UiB.
Senteret har godkjent psykoterapiveileder flere godkjente veiledere innen kognitiv terapi og interpersonlig psykoterapi. Mange terapeuter og miljøansatte har innføringsseminar i kognitiv terapi og SEPREP, og noen har kompetanse i emosjonsfokusert behandling. Det tilbys dialektisk atferdsterapi ved både Seksjon dag og poliklinikk.
Seksjon døgn
Har 12 plasser, to av disse er brukerstyrte og ein plass er for akutte innleggelser. Seksjonen tar imot noe over 200 innleggelser i året. Posten har overlege, psykologspesialist, LIS, spesialsykepleier, sosionom, jobbspesialist, erfaringskonsulent og miljøpersonell. Har ikke øyeblikkelig hjelp-plikt, men tar imot akuttinnleggelser når det er kapasitet til det. Omtrent 20 % av innleggelsene er for akutthjelp. Seksjonen er godkjent for tvunget psykisk helsevern og tilbyr utredning og behandling av de fleste psykiske lidelser: psykoser inkludert langtidsbehandling av pasienter med schizofrenidiagnose, affektive lidelser, alvorlige angstlidelser, personlighetsforstyrrelser, alderspsykiatriske problemstillinger – inkludert kognitiv svikt, og spiseforstyrrelser. Seksjonen tilbyr systematisk, tverrfaglig behandling, ledet av psykologspesialist, for traumelidelser.
Pasienter med alvorlige sinnslidelser blir fulgt opp etter utskrivelse med ansvarsgruppemøter, veiledning i kommunen, poliklinisk og ambulant vurdering/behandling.
Seksjon dag
Består av voksenpsykiatrisk poliklinikk, ambulant team og FACT-team. Voksenpsykiatrisk poliklinikk har overlege, LIS, psykolog, sosionom, spesialsykepleier, spesialkonsulent for rus, et alderspsykiatrisk team, spesialkonsulent med særlig kompetanse i behandling av flyktninger og likeperson ansatt på timebasis. Poliklinikken får i overkant av 600 henvisninger fra opptaksområdet i året for alle typer psykiske plager og rusproblemer. De siste årene har det vært en markant økning i henvisninger fra kommuner som sokner til Helse Møre og Romsdal. Ventetidene er korte (under 20 dager i gjennomsnitt), og det er få saker som blir avvist. Poliklinikken har hovedansvaret for LAR i opptaksområdet og samarbeider med spesialist i rus- og avhengighetsmedisin om dette.
Eldremedisinsk poliklinikk
Er etablert som et samarbeid mellom Medisinsk seksjon ved Nordfjord
sykehus og Nordfjord psykiatrisenter. Senteret avstår psykiater i 20% stilling til poliklinikken, som
tilbyr utredning og behandling av eldre med polyfarmasi, kognitiv svikt eller falltendens.
Ambulant team
Har spesialsykepleier, sosionom, psykolog og lege. I tillegg til ordinær poliklinikk, omfatter tjenesten behandling og rehabilitering av personer med langvarige og sammensatte psykiske lidelser. Teamet har øyeblikkelig hjelp-funksjon, tilbyr akutt hjelp ved kriser og kan være et alternativ til innleggelser. Teamet er døgnåpent, og publikum kan kontakte det direkte uten henvisning. Teamet gir råd og veiledning til Nordfjord interkommunale legevakt og kommunale øyelblikelig hjelp døgntilbud. Teamet samhandler tett med kommunale instanser.
Seksjon dag har et FACT-team med erfaringskonsulent, lege, spesialsykepleier, jobbkonsulent, sosionom og miljøterapeuter. Det blir drevet som et likeverdig samarbeid mellom senteret og vertskommunen, og det er et håp om at de øvrige kommunene vil slutte seg til teamet med tiden.
Seksjon rus
Seksjonen har ti plasser til døgnbehandling av alle typer rusproblemer. To av plassene er satt av til brukestyrte opphold, og en plass er holdt av til akuttforløpet for alkoholproblemer, som tibyr akutthjelp som er koordinert med Medisinsk avdeling i Helse Førde. Seksjonen har om lag 100 innleggelser i året. De vanligste problemstillingene er avhengighet av alkohol eller opioider og samtidig rusproblem og psykiske vansker. Seksjonen har erfaringskonsulent, overlege med spesialitet i rus- og avhengighetsmedisin og psykiatri, psykolog som blir spesialist i løpet av 2023, LIS 3, sosionom, jobbkonsultent, helsesportspedagog, musikkterapeut og miljøterapeuter med helse eller sosialfaglig høyskoleutdanning.
Seksjon rus er godkjent for fordypningstjeneste for spesialiteten i psykiatri og for alle læringsmål i spesialiteten i rus- og avhengighetsmedisin.
Konsultasjons-/liaisonspsykiatri: Gjennomfører årlig om lag 25 tilsyn på somatisk avdeling ved Nordfjord sykehus. I tillegg har alle kommunene i opptaksområdet tilbud om konsultasjonsdag med LIS og psykiater ein dag i månaden.
Vaktordning
Alle 3 læringsarenaene praktiserer primærvakter med aktiv og passiv tid. På vakt dekker LIS alle døgnenheter ved sin læringsarena.
Psykiatrisk Klinikk Førde (PSK): LIS deltar i 9-delt primærvakt med overlege som bakvakt. De dekker opp både voksenpsykiatri og barne- og ungdomspsykiatri på vakt, med spesialist innenfor de ulike fag som bakvakt.
Nordfjord psykiatrisenter (NPS): LIS går i 5-6 delt primærvakt med overlege som bakvakt.
Indre Sogn Psykiatrisenter (ISP): Beredskapsordning hvor lege er tilgjengelig for sengeposten til enhver tid. Både LIS og overleger deltar som primærvakt. LIS har alltid overlege som bakvakt.
Klinisk tjeneste:
Psykiatrisk Klinikk er godkjent som utdanningsinstitusjon i psykiatri (akuttjeneste, poliklinikk allmennpsykiatri, rehabilitering av langtidssyke med alvorlige sinnslidelser, fordypning i korttidsintervensjon allmennpsykiatri). Avdelingen er også godkjent for fordypning i rus- og avhengighetsmedisin for psykiatri. Indre Sogn psykiatrisenter er godkjent utdanningsinstitusjon i psykiatri (poliklinikk allmennpsykiatri, rehabilitering av langtidssyke med alvorlige sinnslidelser). Nordfjord psykiatrisenter er godkjent utdanningsinstitusjon i psykiatri (poliklinikk allmennpsykiatri, rehabilitering av langtidssyke med alvorlige sinnslidelser, fordypning i rus- og avhengighetsmedisin).
Ved ansettelse vil LIS lage individuell utdanningsplan. Rotasjon innad eller på tvers av de ulike læringsarenaer i helseforetaket vil ivareta krav til oppnåelse av spesialitetens samtlige læringsmål. Det vil samtidig kunne avtales individuell tilrettelegging for tjeneste på andre avdelinger/læringsarenaer utenfor fylket. Det er en målsetning at LIS skal ha vært innom sengepost før tjeneste på poliklinikk.
Lege i spesialisering deltar i alt slags klinisk arbeid. De får jobbet selvstendig under regelmessig veiledning og supervisjon av ansvarlig overlege.
LIS sitt utdanningsløp følger krav til oppnåelse av læringsmål i Kompetanseplan. LIS vil delta i utredning, rehabilitering og i psykoterapeutisk, psykofarmakologisk og sosialfaglig behandling. Samtaler med pårørende, bruk av tilbakemeldingsverktøy (bl.a. NORSE) og psykoedukasjon. Gjennomføring av ECT. Innføring i LAR. Samarbeid i tverrfaglige team. Det blir gitt god innføring i Psykisk helsevernloven og andre relevante lovverk. Tjenesten inkluderer konsultasjonstjeneste overfor bl.a.: somatiske avdelinger, AMK, fastleger/kommunal helsetjeneste, NAV, barnevernet, politi og de ulike institusjonene i helseforetaket.
Ved Psykiatrisk Klinikk Førde blir tilsyn i somatisk avdeling gjennomført på Førde Sentralsjukehus. Ved Nordfjord psykiatrisenter blir tilsyn i somatisk avdeling gjennomført på Nordfjord sjukehus. For Indre Sogn Psykiatrisenter vil læringsmål for tilsyn i somatisk avdeling oppnås i forbindelse med tjenestegjøring på Psykiatrisk Klinikk Førde eller Nordfjord psykiatrisenter.
Psykiatrisk Klinikk Førde er godkjent for akutt-teneste. LIS ved Indre Sogn Psykiatrisenter og Nordfjord psykiatrisenter skal gjennomføre akutt-tenesta ved Psykiatrisk Klinikk Førde for å oppnå læringsmåla innan akuttfase i Helse Førde.
LIS vil på samtlige arenaer oppnå læringsmål innen samhandlingen med pasient, pårørende og kommunalt psykisk helsearbeid. I tillegg erfaring med å gi skriftlige rapporter til offentlige instanser.
LIS deltar på ukentlige møter hvor overleger og LIS som går i vakt får tilstrekkelig informasjon til å utføre vaktarbeidet og medvirker til nødvendig opplæring. LIS deltar også på tverrfaglige møter i seksjonene der de får anledning til å ta opp vanskelige eller belastende saker i et støttende kollegium.
Undervisning/fordypning
LIS ved alle læringsarenaene: Får satt av tid til faglig fordypning hver uke. Deltakelse på kurs etter behov og interesse. Det kan legges til rette for forskning og forskningsveiledning.
LIS deltar i ukentlig internundervisning ved sengepostene eller poliklinikk og Sentralsykehusets medisinskfaglige «Fredagsmøter» annenhver uke.
I tillegg deltar LIS på obligatoriske LIS seminar i Førde ca. hver 2 uke og som er felles for LIS ved PSK, NPS og ISP. Det er tidligere søkt dispensasjon for denne ordningen, siden lang reisevei fra Nordfjord og Sogndal gjør det vanskelig å samordne ukentlige LIS-seminar. Det er lagt opp til at LIS har en aktiv deltakelse i planlegging og gjennomføring av LIS seminar.
Ved samtlige læringsarenaer har LIS tilgang på oppdatert faglitteratur. Digitale oppslagsverk som Helsebiblioteket, Norske elektronisk legehåndbok, Medline og Pubmed er enkelt tilgjengelig på alle datamaskiner knyttet til intranettet. Ved behov kan artikler enkelt fås ved å kontakte bibliotekar ved Førde Sentralsykehus. Bibliotekar kjøper inn artiklene som ønskes.
LIS har eget kontor med møbler, bokplass og datamaskin m/tilknyttet utstyr. Det er tilgang på Teams og videokonferanse/telemedisin. Overleger og LIS har kontor i samme lokale, og det er lagt godt til rette for tett samhandling og ad hoc kontakt mellom overlege og LIS.
Ny LIS vil tas imot av seksjonsleder for å introduseres til klinikken - organisasjon/avdelinger, lokal omvisning.
- Vil få tildelt kompetanseplan
- klinisk veileder
- laget utdanningsplan og gjort kjent med virksomhetens overordnede utdanningsløp og gjennomgang av avdelingens utdanningsprogram
- Gjennomføre e-læringsverktøy for nyansatte (bl.a. modulen: «Ny tilsatt lege»).
- Seminar for innføring i suicidalrisikovurdering
- Kursing i Meona og pakkeforløp
- Informasjon om tillitsvalgtapparatet og støttekollegaordning
Supervisjon
Supervisjon i det kliniske arbeidet vil foregå ved at LIS følges opp av spesialist. LIS vil ha tilgjengelig spesialist i psykiatri og får tilstrekkelig supervisjon tilpasset sitt kompetansenivå ved tverrfaglig pre[1]visitt på avdelingen, postarbeid, poliklinikk, praktiske prosedyrer og vakttjeneste. Supervisjon vil bli gitt av klinikkens spesialister, men vil i enkelte tilfeller også kunne gis av andre spesialister (vaktarbeid) eller LIS med høyere kompetanse. Supervisjon vil være hovedfokus for den formative vurderingen. Avdelingen vil arbeide for at alle leger utvikler bedre kompetanse på supervisjon av LIS i tråd med de anbefalinger som utarbeides i Helsedirektoratets veiledere for supervisjon, veiledning og kompetansevurdering.
Veiledning
Alle LIS får tildelt individuell veileder ved ansettelse og første møte med veileder bør finne sted så snart som mulig og senest innen 3 uker etter at LIS har begynt. I psykiatri er det krav om ukentlig time klinisk veiledning med spesialist i psykiatri gjennom hele utdanningsløpet. Denne skal helst gis av overlege på samme post som LIS 3 arbeider. Ved skifte av arbeidssted tildeles LIS 3 klinisk veileder som er overlege på nytt arbeidssted. Videre er det krav om minst 3 år (minst 105 timer) ukentlig time med psykoterapiveiledning gitt av godkjent psykoterapiveileder i DNLF. I tillegg kommer ad hoc veiledning, som nå defineres som supervisjon. Vi ønsker å ivareta denne gode tradisjonen samtidig som vi er i tråd med de nye spesialistreglene (Dette er ikke et lokalt initiativ, men noe som ble drøftet og vant bred tilslutning på møte med Spesialistkomiteen i psykiatri og ledere i utdanningsutvalg fra hele landet på dagsseminar i Oslo 20. sept. 2018).
Klinisk veileder gir 1 time veiledning i uken gjennom hele tjenestetiden. I de første møtene gjør veileder seg kjent med kandidaten og hans/hennes bakgrunn, og man gjennomgår individuell utdanningsplan. Virksomhetens overordnede utdanningsløp gjøres kjent for kandidaten ved å gå gjennom avdelingens utdanningsprogram. Innholdet i den individuelle kliniske veiledningen inkluderer bl.a.: Hvordan følges utdanningsplanen med progresjon og godkjenninger i kompetanseportalen? Hvordan oppleves de faglige utfordringene? Oppnås praktiske ferdigheter? Hvordan benyttes fordypning og opplæring ved siden av den kliniske virksomheten? Hvordan er samarbeidet med kolleger og andre faggrupper? Det gis videre plass til refleksjon over egen rolle som lege, støtte i vanskelige situasjoner og annet. Likeledes tildeles individuell psykoterapiveileder i starten av utdanningsforløpet, og det gis minst 105 timer psykoterapiveiledning (ukentlig frekvens) i løpet av spesialiseringen. Dette er likt med slik det har vært tidligere.
Helse Førde har spesialister som er godkjente veiledere innen psykodynamisk- og kognitiv terapi.
Helse Førde har etablert tverrfaglig gruppeveiledning med minimum 4 møter pr år. Her møtest LIS frå ulike spesialiteter og man vil få dekket mange av de felles kompetansemålene som er gjeldende for spesialistutdanning av leger.
Faglig utvikling
Det er opprettet en regional komite for supervisjon, veiledning og kompetansevurdering for LIS i Helse Vest. Gruppen har medlemmer fra alle Helseforetak i regionen og vil arbeide for å harmonisere veilederutdanningen regionalt og nasjonalt. De enkelte helseforetakene vil gjennomføre veilederkurs og derved legge til rette for at veiledere får formell kompetanse i veiledningsmetodikk og vurderingskompetanse. Det vil ta tid å utvikle og gjennomføre gode 7 kurs i veiledningspedagogikk i Helseforetakene, slik at spesialister og LIS får den nødvendige kompetansen som er beskrevet i læringsmålene i FKM og i veileder til veilederutdanning som er utarbeidet. De utdanningsansvarlige overleger vil inngå i et regionalt nettverk (skal utarbeides) som bidrar til at de forbedrer sine kvalifikasjoner og kompetanse innenfor utdanningsområdet. Utdanningsansvarlig overlege har ansvar for å bidra til kompetanseoverføring til alle leger i egen avdeling.
Utdanningsvirksomhetene vil ta utgangspunkt i Helsedirektoratets veiledning i vurdering av LIS slik at kvalitative gode og etterprøvbare vurderinger blir utviklet i årene som kommer.
Leder (ansvarshavende) har ansvaret for at læringsmålene godkjennes. Oppgaven kan imidlertid delegeres til utdanningsansvarlig overlege eller andre (et evalueringskollegium) slik at læringsaktiviteter og læringsmål godkjennes fortløpende. Ved å legge til rette for at flere deltar i kompetansevurderingen av LIS sikres likebehandling.
For å bidra til måloppnåelse vil LIS evalueres fortløpende i det kliniske arbeidet. Utdanningsutvalget vil ha det overordnede ansvaret for å følge regelmessig opp progresjonen av utdannelsen ved å innkalle til og gjennomføre halvårlige evalueringer med deltakelse av LIS 3, klinisk veileder, psykoterapiveileder og leder. Det vil også arrangeres korte møter i forkant av halvårsevalueringene med LIS 3, leder, og klinisk veileder for å sikre en helhetlig evaluering av LIS 3, samt synliggjøre utdanningens krav og vilkår. Halvårsevalueringene fungerer som evalueringskollegium, og alle oppnådde læringsmål vil fortløpende dokumenteres i kompetanseportalen.
Utdanningsutvalget er ansvarlig for å planlegge og tilrettelegge den teoretisk undervisning for LIS. Det settes opp et vår- og høstsemester hvor det benyttes både interne og eksterne forelesere.
Deltakelse på undervisningen erobligatorisk og LIS har krav på å fritas fra sin vanlige tjeneste for å delta.
Ved fravær fra obligatorisk undervisning, så gjennomfører LIS selvstudie av det teoretiske innholdet og presenterer en skriftlig rapport som gjennomgås sammen med veileder.
I tillegg til vår- og høstsemestre med obligatorisk LIS undervisning, så har de ulike læringsarenaene faste ukentlige internundervisninger.
Ved deltakelse på obligatorisk LIS undervisning og ukentlig internundervisningen, så oppfyller LIS kravet om 70 timer teoretisk undervisning per år. Innhold i undervisningen velges ut på bakgrunn av læringsmålene som LIS skal oppnå og følger en rotasjonsplan innenfor tema som affektive lidelser, psykoselidelser, psykofarmakologi, traumer, personlighetsforstyrrelser, etikk/grunnlagsproblematikk m.m.
Felles kompetansemoduler (FKM) består av et sett av læringsmål, som strekker seg gjennom hele utdanningsforløpet til den enkelte lege i spesialisering (LIS). Læringsmålene dekker et grunnleggende sett av kompetanser alle leger må ha for å fungere optimalt i legerollen.
FKM læringsmålene er inndelt i følgende områder:
- Etikk
- Forebygging
- Forskningsforståelse
- Kommunikasjon
- Kunnskapshåndtering
- Kvalitet og pasientsikkerhet
- Lovverk
- Pasient- og brukermedvirkning
- Pasient- og pårørende opplæring
- Samhandling
- Systemforståelse, organisasjonsutvikling og ledelse
Læringsaktiviteter for å oppnå kompetansekravene i de felles kompetansemålene:
- E-læring (kompetanseportal, nettkurs av Dnlf)
- Kurs i administrasjon og ledelse
- Obligatoriske grunnkurs i psykiatri I-V
- Internundervisning med tema relevant for felles kompetansemål
- Veiledning/supervisjon
- Prosjektoppgave i kunnskap og forbedring
- Tverrfaglig simulering
- Introduksjonsdager på sykehus
- Fagdager og samhandlingskonferanser med førstelinjetjenesten
- Nasjonale faglige retningslinjer
- Prioriteringsveileder i psykisk helsevern for voksne
Utdanningsutvalgets oppgaver:
Utdanningsutvalget ivaretar LIS sine interesser og påser at gjeldende anbefalinger vedrørende veiledning og øvrige utdanningsaktiviteter følges. Det vil til enhver tid være minimum én veileder og 1 LIS representert. Utdanningsansvarlig overlege er leder for utdanningsutvalget.
Utdanningsutvalget vil på vegne av avdelingsledelsen utarbeide en utdanningsplan for avdelingen i henhold til læringsmål for LIS. Utdanningsutvalget har ansvar for å oppnevne en fast veileder for den enkelte LIS og være bindeleddet mellom LIS, veileder og avdelingens ledelse. Utvalget vil sette sammen en plan for veiledning og veiledningsgrupper.
Som del av avdelingens utdanningsplan tilrettelegger utdanningsutvalget avdelingens internundervisning med relevant innhold. Tema fra felles kompetansemoduler vil med jevne mellomrom diskuteres i internundervisningen, og utdanningsutvalget vil ha et ansvar for at læringsmetodene som brukes i internundervisningen gir rom for refleksjon, interaktivitet og feedback.
Utdanningsansvarlig overlege sin funksjon i klinikken:
Har et hovedansvar for kvalitetssikring, koordinering og administrering av utdanningen på avdelingen, der ansvarlig leder ikke selv kan ivareta denne rollen på en tilfredsstillende måte. Dette innebærer bl.a. følgende oppgaver:
- Leder av Utdanningsutvalget som er felles for PSK, NPS og ISP.
- Deltar i Regionalt Utdanningsråd/-nettverk.
- Innkaller til møter i Utdanningsutvalget den første tirsdag i hver måned, men hyppigere ved behov.
- Planlegger og følger opp gjennomføring av obligatorisk LIS-undervisning.
- Deltar på kurs for kompetanseheving av utdanningsansvarlige overleger.
- Skal bidra til kompetanseoverføring til alle leger i egen avdeling.
Utdanningsutvalgets sammensetning per 23.08.23:
Leder/Utdanningsansvarlig overlege:
Sigmund Erling Bjørhovde, spesialist i voksenpsykiatri og allmennmedisin, Psykiatrisk Klinikk Helse Førde. Seksjonsleder for behandlerseksjonen ved Psykiatrisk Klinikk.
Kaj Espen Nyland, spesialist i voksenpsykiatri og spesialist i rus og avhengighetsmedisin, Psykiatrisk Klinikk Helse Førde. Medisinsk faglig rådgiver ved Psykiatrisk Klinikk.
Gro Selås, spesialist i voksenpsykiatri (spesialområde alderspsykiatri), Indre Sogn Psykiatrisenter Helse Førde Jose Fernando Arango Restrepo, Lege i spesialisering i voksenpsykiatri, Psykiatrisk Klinikk Helse Førde (LIS representant i Utdanningsutvalget for samtlige læringsarenaer).
Forskningsgruppe for psykiske lidelser og rus (PHR) forsker på samarbeidsrelasjoner i behandling, klinisk tilbakemelding for kvalitetsforbedring, reell og realistisk brukermedvirkning, innovasjon og implementering, og på sammenhengen mellom psykisk og somatisk helse.
Helse Førde opprettet PHR ved styrevedtak i samarbeid med Høyskolen i Sogn og Fjordane (nå Høyskolen på Vestlandet), som tematisk satsing i 2014. Helse Førde sikrer basisfinansiering over hele satsingsperioden, i første omgang ut 2020 før evaluering, og høyskolen har bidratt med prosjektfinansiering. Forskningsgruppen samarbeider ellers tett med Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen rundt doktorgradsutdanningen. Klinikken har flere (psykologer) i doktorgradsforløp og har psykologspesialist med Professorkompetanse.
For å oppnå grunnleggende kunnskaper i biomedisinske og psykiatriske evaluerings- og forskningsmetoder, slik at LIS skal lære å forstå og anvende metoder for egenkontroll, evaluering og kvalitetssikring – så må LIS ha tilstrekkelig kunnskap til å forstå begreper og metoder som brukes i vitenskapelige artikler. LIS vil få innføring i prinsipper for vitenskapelig publisering og få tilrettelagt arbeidssituasjonen slik at det tillates regelmessig oppdatering i status for relevant forskningsfront.
Klinikken vil kunne legge til rette for LIS som ønsker å delta i forskning eller begynne i doktorgradsforløp. Lokal professorkompetanse og PHR, samt eksterne samarbeidspartnere, er ressurser som vil gjøres tilgjengelig for LIS i forskning.
Lokal (og ekstern) kompetanse vil benyttes for å sikre læringsmål knyttet til forskning, bl.a. ved at forskning kommer inn i den obligatoriske LIS-undervisning, i tillegg til at LIS vil tilegne seg kunnskap i løpet av de obligatoriske grunnkurs i psykiatri. Det er en målsetning at forskning skal bli en mer integrert del av den kliniske hverdagen ved Psykiatrisk Klinikk.
Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteret og læringsarenaer), baser på hvor i utdanningsløpet LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. Utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.
Sammen med spesialist opplæring i strukturerte intervju – og skåringsverktøy. Opplæring i suicidalrisikovurdering. Simulering i opplæring av ECT. Simulering i gjennomføring av tvangstiltak: beltelegging, tvangsmedisinering. Grupper og rollespill (Innføring i terapiformer: kognitiv/psykodynamisk/gruppe. Øve på kliniske situasjoner: Innkomst, utskrivningssamtale, suicidal- risikovurdering). Følgevakter før selvstendig vakt.
YLF er en undergruppe av Den Norske Legeforening, og representerer alle leger i spesialisering (LIS) i Helse Førde som er medlem av Den Norske Legeforening. YLF er representert i Helse Førde med en Foretakstillitvalgt og en Hovedtillitsvalgt, i tillegg til tillitsvalgte på klinikknivå og avdelingsnivå.
YLF har ett tett samarbeid med overlegeforeningen, og sammen representerer de Den norske Legeforeningen. YLF jobber for å sikre gode og trygge arbeidsvilkår for unge leger, og for å sikre at Helse Førde utdanner gode spesialister for fremtiden.
Direktør Psykisk Helsevern: Børge Tvedt
Utdanningsansvarlig overlege: Sigmund Bjørhovde og Kaj Espen Nyland