Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Utanningsplan

Samfunnsmedisin

Helse Førde HF er et helseforetak med spesialistavdelinger innen en rekke kliniske fagområder. Stillinger med samfunnsmedisinsk innhold er knyttet til Forsknings- og utviklingsavdelingen (FOU) og administrerende direktør sin stab, begge ved Førde Sentralsjukehus (FSS). Disse to enhetene omtales som læringsarenaer.

Beskriving av utdanningsverksemda

Helse Førde HF er et helseforetak med spesialistavdelinger innen en rekke kliniske fagområder. Stillinger med samfunnsmedisinsk innhold er knyttet til Forsknings- og utviklingsavdelingen (FOU) og administrerende direktør sin stab, begge ved Førde Sentralsjukehus (FSS). Disse to enhetene omtales som læringsarenaer.

På begge læringsarenaene finnes det ulike supervisører, alt etter hvilket tema det jobbes med. Nærmeste leder følger opp godkjenning av læringsmål. Leder vil alltid innhente supplerende opplysninger fra supervisører og veileder.

Forskning- og utviklingsavdelingen

Avdelingen består av fire seksjoner:

  • Seksjon for kvalitet og pasienttryggleik
  • Seksjon for forskning og innovasjon
  • Seksjon for kliniske fagsystem
  • Seksjon for kompetanse og utdanning

Innen seksjon for kvalitet og pasienttryggleik er det ansatt personer som dedikert jobber med sakarkiv, internrevisjon/tilsyn, smittevern, klagesaker/innsyn, systemårsaksanalyser, avviksarbeid, miljø og samfunnsansvar, kliniske fagprosedyrer, forbedringsprosjekt, forbedringsmetodikk, og kvalitetsregistre. Det pågår også omfattende plan og prosjektarbeid i seksjonen.

Ved denne læringsarenaen jobber man med læringsmål innenfor temaområdene:

  • saksbehandling (1 - 4) og forvaltning
  • råd og veiledning (5 - 9) (lokalt, regionalt og nasjonalt)
  • kvalitetsarbeid og tilsyn (10 - 14) (enkeltsaker/ eksterne systemtilsyn, revisjon og organisatorisk læring)
  • kartlegging og analyse (15 - 20)
  • ledelse og administrasjon (21 - 25)
  • plan- og prosjektarbeid (26 - 27) • internasjonal helse (28 - 31)
  • helseberedskap, smittevern og miljørettet helsevern (32 - 40)

Innen seksjon for forskning og innovasjon er det ansatt personer som dedikert jobber med å utøve og fremme innovasjon og forskning i Helse Førde. Seksjonen har et tett samarbeid med Høgskulen på Vestlandet.

Ved denne læringsarenaen jobber man med læringsmål innenfor temaområdene:

  • akademisk kompetanse (41 - 43)

Supervisjon vil foregå ved:

  • Tilstedeværelse 
  • Telefon (inkl Teams, bildedeling, etc.)

Administrerende direktør sin stab

Administrerende direktør sin stab jobber tett med Forsknings og utviklingsavdelingen og resten av helseforetaket med det totale aspektet av arbeidsoppgaver som foreligger foretaket som helhet. Dette gir en unik mulighet til å samarbeide på tvers av avdelingene.

Innen administrerende direktør sin stab er det ansatt personer som jobber på tvers av hele foretaket, inkludert fagdirektør, økonomisjef, beredskapssjef, og kommunikasjonssjef.

I samarbeid med Fag og utviklingsavdelingen jobber administrerende direktør sin stab med alle læringsmål innen samfunnsmedisin (unntatt 44 og 45).

Kliniske arenaer i helseforetaket - klinikker med tilknyttede spesialiteter Ved disse læringsarenaene jobber man med læringsmål innenfor temaområdet "læringsmål i klinisk spesialitet", 44 og 45.

Helse Førde HF er godkjent utdanningsvirksomhet i en rekke kliniske spesialiteter. Det vil kunne legge til rette for at LIS i samfunnsmedisin skal få gjennomført tilfredsstillende klinisk tjeneste for å oppnå læringsmålene i klinisk spesialitet.

Supervisjon vil foregå ved:

  • Tilstedeværelse
  • Telefon (inkl Teams, bildedeling, etc.)

Beskriving av utdanningsløpa

Det stilles krav om 4 års samfunnsmedisinsk tjeneste, samt 1 års klinisk tjeneste, til sammen minimum 5 år. Tjeneste med et gjennomsnittlig innhold av samfunnsmedisinsk arbeid på ned til 40 % av full stilling kan godkjennes som fullt tellende. Ved innhold av samfunnsmedisinsk arbeid under 40 % av full stilling blir krav til tjeneste forlenget tilsvarende reduksjonen.

a) Inntil 1 år kan erstattes av forskingstjeneste eller

b) Inntil 1 år kan erstattes av arbeidsmedisinsk tjeneste

Lege i spesialisering i samfunnsmedisin i Helse Førde vil være ansatt i én læringsarena. Utdanningsløpene kan gjennomføres som LIS-samfunnsmedisin tilknyttet enten Fag og utviklingsavdelingen, eller administrerende direktør sin stab. I administrerende direktør sin stab kan Fagdirektør enten være spesialist i samfunnsmedisin eller LIS-samfunnsmedisin.

Når det gjelder klinisk tjeneste, kan denne utføres som 1 års tjeneste i allmennmedisin, ved klinisk sykehusavdeling eller poliklinikk. Vi legger til rette for at LIS i samfunnsmedisin får klinisk tjeneste ved en av våre enheter i Helse Førde etter LIS sitt interesseområde(r).

Utdanningsløpet planlegges så snart som mulig gjennom foretakets individuelle utdanningsplan, som inkluderer gjennomføringsplan.

Helse Førde HF sine kandidater i samfunnsmedisin vil gjennomføre felles kompetansemål (FKM) sammen med de andre spesialitetene ved foretaket ved bruk av de samme læringsaktivitetene som de andre spesialitetene bruker. Dette sikrer et tverrfaglig blikk og dialog på tvers av spesialitetene. Samfunnsmedisin er en spesialitet der dette kanskje særlig er nyttig, og viktig, det å ha med seg et overordnet blikk og en evne til å se organisasjon, samfunn og spesialiteter i sammenheng.

LIS-samfunnsmedisin introduseres ved oppstart i ny stilling med samtale med nærmeste leder om gjensidige forventninger der det kartlegges LIS-samfunnsmedisin sitt utdanningsbehov. LIS samfunnsmedisin får en omvisning og presentasjon og innføring i organisasjonsstruktur, kvalitetssystem og prosedyreverk, samt arkivsystem og sakshandsaming knyttet til disse systemene.

De vil bli tildelt kompetansekrav og e-læringskurs i kompetanseportalen og introdusert for avdelingens intranettside hvor det ligger mye og viktig informasjon om daglig drift.

LIS-samfunnsmedisin får tildelt supervisor og veileder ved oppstart på avdelingen. De skal lage en individuell utdanningsplan med veileder og en plan for læringsmål de kommende 6 mndr med supervisor.

Alle LIS-samfunnsmedisin blir tildelt veileder som følger kandidaten hele utdanningsforløpet. De skal ha én veiledersamtale i måneden og skal ha fokus på hva kandidaten trenger for å utvikle seg best mulig til å oppnå læringsmålene for spesialiteten. I tillegg vil nærmeste leder vil ha årlige medarbeidersamtale med kandidaten der progresjon i utdanning og ferdigheter vil være et tema.

Helse Førde HF sine kandidater i samfunnsmedisin vil delta i veiledningsgruppe i regi av Legeforeningen over tre år. Veiledningsgruppene er basert på erfaringsutveksling og kandidatene gjennomfører 30 timers veiledning per år.

De enkelte læringsaktivitetene og læringsmålene blir fortløpende vurdert og dokumentert i Kompetanseportalen. Det er LIS sin oppgave å registrere alle læringsaktiviteter vedkommende gjør. For å sikre at LIS oppnår faglig progresjon og innfrir kompetansekravene i spesialistutdanningen, vil det bli gjennomført regelmessig kompetansevurdering. Det gjøres enten i dialog med veileder, supervisører eller i et vurderingskollegium. Leder har overordnet ansvar for at læringsmål blir vurdert og godkjent og at dette blir dokumentert i Kompetanseportalen.

Det legges opp til at supervisor og LIS-samfunnsmedisin skal ved begynnelsen av hvert halvår gå gjennom læringsmålene som skal oppnås de kommende 6 måneder. I tillegg vil læringsmål (progresjon i utdanning og ferdigheter) være et tema i medarbeidersamtaler med nærmeste leder.

Nærmeste leder godkjenner læringsmålene etter anbefaling fra supervisor

Det vil bli tilrettelagt for relevante kurs, arrangert av Norsk samfunnsmedisinsk forening NORSAM.

  • Introduksjonskurs i samfunnsmedisin (25 timer)
  • Miljørettet helsevern, smittevern, helsemessig beredskap, planarbeid (30 timer)
  • Forebyggende medisin, helsefremmende arbeid og folkehelsearbeid (30 timer)
  • Kvalitetsarbeid og tilsyn (30 timer)
  • Helserett og saksbehandling (45 timer)
  • Administrasjon og ledelse for samfunnsmedisinere (45 timer)
  • Kommunikasjon og formidling – rådgiving og samhandling (45 timer)
  • Metodekunnskap og kunnskapshandtering (50 timer)
  • Internasjonalt arbeid (30 timer)

Utdanningsutvalget i samfunnsmedisin vil bestå av LIS og spesialister i samfunnsmedisin i helseforetaket samlet i en samfunnsmedisinsk gruppe. Utdanningsutvalget utarbeider læringsaktiviteter og reviderer utdanningsplanen og trekker inn ressurser etter behov.

Utdanningsansvarlig overlege er ansvarlig for at utdanningen av LIS foregår etter oppsatt plan og forskrifter. Alle LIS ved avdelingen kan ta direkte kontakt med vedkommende for å påpeke / avklare evt. mangler. Utdanningsansvarlig overlege vil så ta dette opp i utdanningsutvalget eller med avdelingsledelsen.

Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.

Det er tillitsvalgte på både sykehus- og foretaksnivå. Samarbeidet mellom de tillitsvalgte er godt, og de blir inkludert i alt som er relevant for LIS-gruppa.

For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med:
Asle Kjørlaug, fagdirektør Helse Førde
asle.kjorlaug@helse-forde.no

Du kan laste ned utdanningsplanen her.

Sist oppdatert 12.05.2025